Dacă un grup de oameni ar fi fost atât de neproductivi la ceva, s-ar fi gândit să ia o pauză, să încerce să-și dea seama de ce nu reușesc și fie să își schimbe abordarea, fie să renunțe la a mai vâna. Acest lucru nu se întâmplă în cazul lupilor. Haita vânează în fiecare zi.
Nevoia unui câine de a vâna
Cu toate că noile cercetări sugerează faptul că, câinii nu sunt descendenți direcți ai lupilor, aceștia împărtășesc, totuși, un strămoș comun și o cantitate mare de ADN, iar una dintre trăsăturile pe care o au în comun este această nevoie de a vâna în grup.
Această nevoie instinctuală de a vâna nu dispare doar pentru că aducem un câine în casă, îi oferim un pat confortabil, niște jucării care chițăie și mese regulate. Nevoia este mereu prezentă. Ea se manifestă doar în moduri diferite atunci când nu este satisfăcută.
În cazul unui câine, dorința nestăpânită de a vâna reprezintă o nevoie de a lucra pentru obținerea unei recompense, indiferent dacă e vorba despre mâncare, o atenție, sau despre afecțiune. Atunci când oamenii au domesticit pentru prima dată câini, au făcut asta în scop lucrativ, fie pentru a-i ajuta la vânătoare, pentru a-și proteja turmele de animale împotriva prădătorilor, sau pentru a-i înhăma la sănii.
Și câinii de companie au nevoie de exerciții
În lumea modernă, mai ales în orașe, nu mai folosim câinii în acele scopuri, așa încât ei au devenit mai degrabă companionii noștri, decât muncitorii noștri. Dar asta o vedem doar noi.
În interior, ADN-ul câinelui nu s-a modificat prea mult. Aceștia sunt, în continuare, animale sociale menite să trăiască în grupuri care își doresc să muncească pentru noi și să alerge, să exploreze și să vâneze alături de prietenii lor, restul animalelor
Îndepărtarea oricărei ființe vii de nevoile sale primare va duce mereu la un comportament deviant. Atunci când oamenii sunt plasați în condiții de privare de libertate, efectele psihologice negative apar repede. Oamenii sunt, la rândul lor, animale sociale, iar când sunt lipsiți de contactul uman, acest lucru duce la furie anxietate și lipsă de speranță, alături de o cădere nervoasă.
Iată de ce este atât de important să satisfacem nevoia câinilor de a căuta mîncare și apă în grup. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mergeți împreună cu câinele dumneavoastră la urmărit și ucis de iepuri – trebuie doar să ieșiți împreună și să vă cutreierați teritoriul.
Acest lucru este, bineînțeles, ceea ce numim „Plimbarea”.
Mulți oameni par să creadă că singurul motiv pentru a plimba un câine este acela de a-și face nevoile afară în loc de în interiorul casei, dar acesta este, probabil, cel mai puțin important motiv – până la urmă, putem să antrenăm un câine să folosească o litieră. Motivul adevărat al unei plimbări este acela că stimulează experiența câinelui de a vâna în grup.
În vreme ce oamenii sunt bine adaptați la confortul caselor noastre moderne, acestea le pot părea câinilor noștri ca niște adevărate închisori dacă nu li se oferă posibilitatea de a ieși afară și de a fi câini. Prețuiți animalul din ei și satisfaceți-le cel mai vechi instinct.
Păstrați-vă calmul și scoateți-vă câinele la „vânătoare” mai des”!
Cât de des vă plimbați câinii și pe ce durată?